X
GO
en-USnl-NL

Endodontologie

Een tandarts-endodontoloog is een tandarts met een vervolgstudie van 3 jaar bestaande uit onderzoek en training in het diagnostiseren en behandelen van aandoeningen in en rondom de tanden en kiezen.
 

Waarom kiezen  voor een tandarts-endodontoloog?

Hij of zij behandelt bijna iedere dag alleen maar problemen met een endodontologische aard. Bijna alle behandelingen worden uitgevoerd onder een microscoop. Dat biedt de specialist, naast zijn ervaring en kundigheid, ook de nodige vergroting en verlichting om alle kleine anatomische structuren in een tand of kies goed te zien en om onnodige schade te voorkomen.
Een tandarts-endodontoloog gebruikt de nieuwste technologieën om de behandelingen te doen en volgt de meest recente ontwikkelingen in het vak.
De technieken en instrumenten zijn in de laatste jaren in hoog tempo verbeterd. Tegenwoordig wordt een wortelkanaalbehandeling meestal in één keer uitgevoerd, men hoeft dan ook niet meerdere malen hiervoor terug te komen. Er wordt goed verdoofd en het is niet vervelender dan het plaatsen van een vulling.

Uw eerste bezoek
Een typisch eerste bezoek aan een endodontoloog begint meestal met een consult. Dit omvat o.a. het invullen van papierwerk, uw medische voorgeschiedenis. Het is raadzaam om een lijst van alle medicijnen die u regelmatig in de afgelopen maand gebruikt heeft mee te nemen. Uw endodontoloog zal dan eerst enkele vragen stellen, één of meerdere röntgenfoto's maken en in uw mond kijken om uw klacht zo goed mogelijk te kunnen diagnosticeren. U wordt bewust van de voordelen, mogelijkheden en risico's van een endodontische behandeling. Als u besluit om de behandeling te ondergaan, dan wordt een afspraak met u gepland.

De behandeling
Voorafgaand aan de behandeling krijgt u een plaatselijke verdoving. Deze verdoving zal ongeveer pas na 3 tot 4 uur uitwerken. Let in de tussentijd op dat u niet op uw lip of wang bijt en past u op met heet eten of drinken, u kunt zich verbranden zonder er iets van te merken. De meeste behandelingen worden in één zitting afgerond. Soms als de procedure niet binnen de bepaalde tijd voltooid kan worden, wordt een nieuwe afspraak gemaakt. Tijdens en direct na de behandeling worden meerdere foto's gemaakt om de voortgang en het eindresultaat te kunnen beoordelen. U ontvangt na de behandeling een instructieblad waarop staat vermeld wat u de dagen na de behandeling kunt verwachten. Aarzel niet om uw tandarts-endodontoloog te benaderen (telefonisch of via email) indien u nog vragen of opmerkingen heeft over uw behandeling.

Wat te verwachten na een endodontische behandeling?
Het wortelkanaal systeem in uw tand of kies is grondig schoongemaakt en het geïrriteerde weefsel en de bacteriën die voor een ontsteking hadden gezorgd zijn zo veel als mogelijk verwijderd. Het is normaal dat gedurende een aantal dagen na de behandeling het behandelde gebied gevoelig is. Uw lichaam ondergaat een natuurlijk genezingsproces.
U kunt ook enige gevoeligheid ervaren in uw kaakgewrichten door het langdurig openhouden van de mond tijdens de behandeling.
Deze symptomen zijn van tijdelijke aard en zullen meestal zeer goed reageren op pijnstillers, verkrijgbaar zonder recept bij de drogist. Het is belangrijk dat u altijd de bijsluiter goed leest. Vergeet niet dat bij het nemen van voorgeschreven verdovende medicijnen, voorzichtigheid belangrijk is bij het bedienen van gevaarlijke machines of het besturen van een auto.

Na een endodontische behandeling kunnen uw tanden gevoelsmatig nog altijd iets afwijken van uw andere tanden, enige tijd nadat de wortelkanaalbehandeling is afgerond.

Echter, als ernstige pijn of zwelling meer dan een paar dagen aanhoudt, neem dan z.s.m. contact op met de praktijk.

 

Adviezen voor na de behandeling
Het is verstandig niets te eten totdat de verdoving in uw mond is uitgewerkt. Hiermee voorkomt u trauma van het bijten op de wang of tong.
Hard kauwen of bijten op de behandelde tand of kies wordt afgeraden, totdat het element een overkappende restauratie heeft gekregen.
Zorg er wel voor dat u poetst en flost zoals altijd.
Als u last heeft van de volgende symptonen, neem dan direct contact met ons op:
-    Een zichtbare zwelling binnen of buiten uw mond;
-    Een allergische reactie op medicatie, waaronder uitslag, netelroos of jeuk.
Misselijkheid is geen allergische reactie.

Onderhoud van uw tand/kies
Een wortelkanaalbehandeling is slechts een stap in het hersteltraject van uw tand naar volledige functie. Een goede laatste restauratie van uw tand/kies is van groot belang bij het waarborgen van succes op lange termijn. Ook hiervoor wordt een vervolg afspraak met u gemaakt.


Wat de toekomst brengt
De tand of kies die een adequate endodontische behandeling heeft gehad, gevolgd door een goede restauratie, kan net zo lang meegaan als uw andere natuurlijke tanden en kiezen. Het enige wat u kunt doen om uw tanden en kiezen zo lang mogelijk te behouden is voor een goede mondhygiëne te zorgen, zoals poetsen, flossen, regelmatig door de tandarts laten controleren en reinigen.
Na 6 maanden of 1 jaar wordt u weer opgeroepen door ons voor een nacontrole. Er zal dan een röntgenfoto worden gemaakt van de behandelde tand of kies om de genezing te kunnen bevestigen.
Af en toe geneest een tand/kies die een endodontische behandeling heeft gehad niet of blijft het pijn doen. Het kan ook zijn dat dezelfde tand of kies na heel veel jaren en een succesvolle behandeling alsnog geïnfecteerd raakt en pijn doet. In dat geval kunnen we meestal het element alsnog behouden door een herbehandeling te doen.

Uw tanden en kiezen
Niets is zo goed als uw natuurlijke tanden! Het behouden van uw natuurlijke tand of kies moet altijd uw eerste keuze zijn bij tandheelkundig zorg en de voorkeur krijgen boven het trekken van tanden.

Zelfs niet de meest geavanceerde bruggen en implantaten kunnen uw natuurlijke tanden en kiezen vervangen.
Als uw tandarts u adviseert om een tand of kies te trekken, vraag dan of een endodontoloog niet misschien kan helpen om dat element te redden d.m.v. een wortelkanaalbehandeling.
Deze endodontische behandeling verwijdert de benadeelde pulp (zachte binnenste weefsel) van uw tand en vult en sluit deze ruimte.
Uw tand wordt dan hersteld en kan net als elke andere tand functioneren voor de rest van uw leven, zorgen voor het comfortabel kauwen en een natuurlijke uitstraling.
Endodontologen kunnen vaak helpen met het behoud van de meest ernstig beschadigde tanden.
Als uw tand of kies niet meer gerestaureerd kan worden, kunt u overwegen om ze te laten verwijderen en vervangen door middel van een brug of implantaat.
De procedures voor een tandheelkundig implantaat kunnen complex en kostbaar zijn. Ze vereisen ook vaak meerdere bezoeken en een aantal maanden genezingstijd voordat de behandeling kan worden afgerond.

Doe er alles aan om uw tanden en kiezen te behouden, voordat u beslist om ze te laten trekken. Niets is zo goed voor uw gebit, als uw eigen natuurlijke tanden en kiezen!