X
GO
en-USnl-NL

Parodontologie

Parodontitis is een ontsteking aan het tandvlees, waardoor het tandvlees en het bot rondom de tanden wordt aangetast. Wanneer deze ontsteking niet wordt behandeld, kunnen de tanden los gaan staan en uiteindelijk verloren gaan.

Signalen en symptomen die kunnen duiden op parodontitis zijn:

  • Gezwollen tandvlees
  • Roodheid van het tandvlees
  • Gevoelig tandvlees
  • Bloedend tandvlees
  • Terugtrekkend tandvlees, waardoor uw tanden langer lijken dan normaal.
  • Het ontstaan van ruimtes tussen uw tanden
  • Pus tussen uw tanden en tandvlees
  • Slechte adem
  • Vieze smaak in de mond
  • Loszittende tanden en kiezen

Bijna altijd is parodontitis het gevolg van een slechte of niet effectieve mondhygiëne en een tekort aan preventieve tandheelkundige zorg.

Parodontitis begint met plaque. Plaque is een kleverig laagje bestaande uit voornamelijk bacteriën, dat zich aan de tanden hecht.

Wanneer dit kleverige laagje niet regelmatig effectief verwijderd wordt met bijvoorbeeld een tandenborstel of rager, kan het hard worden en tandsteen vormen. Deze harde laag kan als een schuilplaats voor nieuwe bacteriën dienen. Tandsteen is niet meer te verwijderen met poetsen, dit kan alleen door een mondhygiëniste of tandarts verwijderd worden.


Hoe langer tandplaque en tandsteen op de tanden blijft zitten, des te meer schade richt het aan. In het begin is alleen het tandvlees (gingiva) ontstoken. Deze tandvleesontsteking is het eerste stadium van parodontitis, en heet gingivitis.

Wanneer de ontsteking langer aanwezig is, kunnen er ruimtes (pockets) ontstaan tussen de tand en het tandvlees. In deze pockets hopen zich plaque en tandsteen op.  Na verloop van tijd worden de pockets door de ontsteking steeds dieper, waardoor verlies van bot optreedt.

Wanneer er teveel bot verloren is gegaan, kunt u tanden en kiezen kwijt raken.

 

Om (de ernst van) parodontitis vast te kunnen stellen, luisteren we goed naar uw klachten en onderzoeken we uw mond en tandvlees. Dit doen we door;

1. De diepte van de ruimte (pocket) tussen uw tand en tandvlees op te meten. Dit doen we door voorzichtig een metalen staafje langs de tand te laten glijden, tot op de bodem van de pocket. Bij gezond tandvlees, ligt de diepte van de pocket gewoonlijk tussen de 1 en 3mm diep.

2. het nemen van röntgenfoto's, om botverlies te kunnen beoordelen op plekken waar u diepe pockets heeft.

Met al deze informatie tezamen, kunnen we een duidelijke diagnose stellen en een individueel behandelplan opstellen. Dit plan en de verschillende stappen van de tandvleesbehandeling worden vervolgens met u besproken.

Het doel van deze tandvleesbehandeling is het grondig reinigen van de pockets en het voorkomen van verdere afbraak. De sleutel tot succes van de behandeling is het bereiken en behouden van een perfecte mondhygiëne.

De eerste stap van de behandeling is het schoonmaken onder het tandvlees. Dit wordt gedaan met speciale instrumenten, die mechanisch plaque en tandsteen kunnen verwijderen onder het tandvlees. Dit gebeurt vaak in een aantal zittingen, en het tandvlees kan desgewenst vooraf verdoofd worden.

Drie maanden nadat alle pockets schoon gemaakt zijn, wordt uw tandvlees opnieuw door de specialist beoordeeld. Hierbij wordt gekeken of de ontsteking van het tandvlees is afgenomen, en of uw mondhygiene verbeterd is.

Wanneer er hierna nog steeds ontstekingen aanwezig zijn, kunt u eventueel met lokale chirurgie (flappen) worden behandeld om verder botverlies te stoppen en in sommige gevallen is het zelfs mogelijk om weer nieuw bot aan te maken.


Wanneer de tandvleesbehandeling geslaagd is, is het zeer belangrijk dat uw mondhygiëne perfect blijft, om zo terugval te voorkomen. Dit kunt u bereiken door regelmatige controles en professionele reiniging elke drie tot 6 maanden te laten uitvoeren. Zo kan uw tandvlees strak in de gaten worden gehouden, en mocht er sprake zijn van enige terugval kan er snel en effectief worden ingegrepen.